Nozares jaunumi

Kravas pārvadājumu zaļināšana: pāreja uz elektrisko komerctransportu

Kravas pārvadājumu zaļināšana: pāreja uz elektrisko komerctransportu

Komerciālo pārvadājumu nozare piedzīvo ievērojamas pārmaiņas, pāreja uz elektriskajiem transportlīdzekļiem kļūst par galveno stratēģiju uzņēmumiem, kas par prioritāti izvirza vides pārvaldību. Ilgtspējīgas nākotnes sasniegšana liek uzņēmumiem visā pasaulē pāriet uz ekoloģiski tīrākām tehnoloģijām, motivējot transportlīdzekļu ražotājus paplašināt elektrisko komercauto modeļu portfeli.

Elektrisko transportlīdzekļu izmantošana komercpārvadājumos

Dinamiskajā uzņēmējdarbības vidē pārmaiņas ir vitāli svarīgas. Komerctransporta nozare ir pagrieziena punktā, kur elektromobiļi kļūst par centrālo faktoru videi saudzīgu un izmaksu ziņā efektīvu loģistikas risinājumu sasniegšanai.

Ceļš uz komercauto elektrifikāciju sākās ar pieticīgiem mērķiem, sabalansējot kravnesību ar akumulatora lielumu, lai saglabātu zemu transportlīdzekļa kopējo svaru. Agrīni piemēri elektrisko komercauto tirgū bija tādi modeļi, kā "Volkswagen e-Crafter" un "Mercedes-Benz eSprinter", kuriem bija nepilnu 40 kWh baterija un aptuveni 170 kilometru sniedzamība. Šādas spējas bija piemērotas ikdienas maršrutiem pilsētā.

"Auto Bild Lietuva" galvenais redaktors Vitolds Miljus norāda uz pakāpenisku elektrifikāciju loģistikas nozarē: "Mēs esam uz lielu pārvērtību sliekšņa loģistikas pasaulē. Paredzams, ka jauninājumi, kas redzēti tādās šajā jomā vadošās valstīs kā Norvēģija, izplatīsies visā Eiropā, ieskaitot Baltiju. Šī maiņa nenozīmē tikai jaunu transportlīdzekļu tehnoloģiju ieviešanu, bet gan visas loģistikas ķēdes adaptīvo evolūciju."

Progress akumulatoru tehnoloģijā

Pastāvīgi uzlabojumi bateriju tehnoloģijā ir paplašinājuši elektrisko komercauto funkcionalitāti, padarot tos pievilcīgākus uzņēmumiem. Šajā ziņā ievērības cienīgi ir "Citroën" modeļi, piemēram, "ë-Jumpy" atkarībā no modifikācijas ar pilnu uzlādi spēj nobraukt līdz 330 kilometru. Tas kompānijām sniedz iespēju veikt plašāku pilsētas un starppilsētu pārvadājumu pakalpojumu klāstu bez bažām par akumulatora kalpošanas laiku.

Turklāt šāds elektriskais komercauto neietekmē lietderīgo kravnesību. "Citroën ë-Jumpy" apvieno energoefektivitāti ar ievērojamām kravas pārvadāšanas spējām, kas ir līdzvērtīgs šī modeļa versijām ar dīzeļmotoru, – tas ir svarīgi uzņēmumiem ar lielām transporta vajadzībām.

Pielāgošanās aukstākam klimatam

Jau minētā "Citroën" elektromobiļu klāsts, arī tā komerctransports, ir konstruēts uzticamai veiktspējai arī ziemas apstākļos. Šāda iezīme ir īpaši aktuāla tādās valstīs kā Latvija, Lietuva un Igaunija, kur ziema var būt arī īpaši auksta.

Būtisks jauninājums, kas aukstā laikā palīdz elektromobiļiem, ir siltumsūkņa sistēma. Šī tehnoloģija efektīvi pārnes siltumu, absorbējot enerģiju no ārējā gaisa, to sasildot un pēc tam izmantojot elektromobiļa salona apsildei. Šis process salīdzinājumā ar tradicionālajām apsildes metodēm ir ievērojami energoefektīvāks, palīdzot saglabāt akumulatora kalpošanas laiku.

Turklāt elektromobiļi ir aprīkoti ar energoefektīvām riepām, kas samazina enerģijas zudumus rites pretestības dēļ, kas ir vitāli svarīga iezīme, lai saglabātu veiktspēju aukstam laikam raksturīgos ceļa apstākļos.

Elektriskā komercauto nozīme pilsētas loģistikā

Elektriskie mikroautobusi izceļas ne tikai ar savu darbības diapazonu un lietderīgās slodzes iespējām, bet arī ar kluso darbību un vienmērīgo braukšanas pieredzi. Baltijas reģionā elektrisko transportlīdzekļu tirgus demonstrē ievērojamu izaugsmi, no vadošajiem autoražotājiem sagaidot vairākus jaunus elektrisko mikroautobusu modeļus, tostarp "Ford" un "Volkswagen". Šī tendence uzsver reģiona apņemšanos rast ilgtspējīgus transportlīdzekļu risinājumus.

Turklāt elektriskajam komercauto ir izšķiroša nozīme vides noteikumu ievērošanā, piemēram, zemu emisiju zonās lielpilsētās, piedāvājot reālu iespēju uzņēmumiem, kas darbojas vēsturiskos pilsētu centros ar stingriem emisiju noteikumiem.

Raugoties nākotnē, "Auto Bild Lietuva" redaktors Miljus prognozē, ka elektriskie mikroautobusi kļūs par pilsētas loģistikas vēlamāko variantu, kā galvenos faktorus, kas virza šo pāreju, minot to darbības izmaksu ietaupījumu, ieguvumus videi un uzlabotu braukšanas komfortu. Viņš arī norādīja uz pilsētu zemo emisiju zonu pieaugošo izplatību, uzsverot elektromobiļu nepieciešamību komercdarbībā pilsētas robežās.

Uzlādes infrastruktūras attīstība

Elektromobiļu uzlādes infrastruktūras attīstība un pieejamība ir būtiska, lai elektriskais komerctransports būtu pievilcīgs uzņēmumiem. Inovatīvi risinājumi un darba grafika pielāgojumi, kā pierādījies Norvēģijā, parāda, kā nepieciešamību pēc uzlādes var integrēt ikdienas maršrutos.

Attālinātā uzlādes pārvaldība, ko piedāvā elektrisko modeļu autoražotāji, sniedz autoparka operatoriem plašu ieskatu par katra transportlīdzekļa atrašanās vietu un akumulatora uzlādes statusu.

Turklāt uzlādes tehnoloģiju uzlabojumi, kas arī elektriskā komerctransporta modeļiem ļauj pilnvērtīgi izmantot ātrās uzlādes stacijas, mazina bažas par autoparka efektivitāti.

Ceļā uz atbalstošu elektrisko transportlīdzekļu ekosistēmu

Pāreja uz pilnībā elektrisku komerctransporta parku paātrinās – to veicina pieaugošās degvielas izmaksas, arvien stingrākas ekoloģiskās prasības un tehnoloģiskie sasniegumi. Vairāku autoražotāju šobrīd piedāvātais elektriskā komerctransporta modeļu klāsts liecina par ievērojamu pāreju uz ilgtspējīgu komerciālo mobilitāti, līdzsvarojot ekoloģisko saudzīgumu ar augstu veiktspēju.

Virzība uz elektrisko komerctransportu ir fundamentāla attīstība, ko ietekmē ekonomiskās, vides un tehnoloģiskās prasības. Autoražotāji ar savu paplašināto elektrisko modeļu klāstu padara šo pāreju vienmērīgāku un pieejamāku uzņēmumiem, kas ir gatavi pieņemt pārmaiņas un iet uz priekšu strauji mainīgajā komercvidē.

Avots: https://www.delfi.lv/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv